Tip 10 – Het belang van de ramen

Door de ramen van je woning hou je contact met de buitenwereld. Ze laten het licht binnendringen en zorgen voor sfeer in je woning. Ze zorgen voor licht, lucht en warmte het jaar rond.

De huidige EPB-regelgeving legt evenwel ook aan je ramen strenge eisen op. Zowel het glaswerk als de raamprofielen moeten hieraan voldoen.

Reeds eerder kon je in onze tips lezen dat je woning veel van zijn warmte verliest langs zijn dak (warme lucht stijgt), maar ook langs ramen en deuren verliest je woning nog eens nagenoeg 20% van zijn warmte.

HR-glas

Hoe meer ramen in je woning, hoe groter de kans dat je woning veel warmte verliest. Hoe lager de U-waarde van het glas, hoe beter dat het isoleert. Het huidige hedendaagse dubbel hoog-rendement (HR) glas isoleert ruim 5 keer beter dan het enkel glas van destijds. Drie dubbel glas verliest ruim 5 keer minder warmte dan gewoon dubbel glas.

Raam- en deurprofielen

Ook de raam- en deurprofielen laten koude binnen. We onderscheiden hout, pvc en aluminium als alledaagse raamprofielmaterialen. Stalen raamprofielen zijn het buitenbeentje. Ze verschillen onderling nogal van isolatiewaarde. Houten ramen isoleren uit zichzelf relatief goed. Pvc- en aluminiumprofielen worden voorzien van thermische onderbrekingen van een goed isolerend materiaal en van ‘kamers’ (onderverdelingen in het profiel) van droge stilstaande lucht. Het profiel met de laagste U-waarde heeft doorgaans het hoogst aantal kamers. Pvc en aluminiumramen isoleren steeds beter gezien de ontwikkeling van profielen met steeds meer kamers of gezien de recente ontwikkeling van gecombineerde profielsamenstelling van pvc met hout, aluminium met inwendige PU-isolatie, ea. Ook stalen raamprofielen worden tegenwoordig thermisch onderbroken geproduceerd, maar zijn met hun uiterst slank en elegant profiel geen alternatief voor de goede prestaties van de andere materialen.

Het perfecte evenwicht tussen ‘esthetiek’ (verhouding ramen-muren), ‘techniek’ (materiaalkeuze) en ‘prijs’ is een ontwerpcriterium waar we dagdagelijks minutieus over waken en zeer hoog in het vaandel dragen. Dit resulteert in een evenwichtige klassieke woning die voldoet aan de hedendaagse steeds strenger wordende normen…