Tip 14 – Goed geregeld…

Naast de ketel, de leidingen en de radiatoren beschikt je verwarmingsinstallatie ook nog over een regeling van het geheel. Een efficiënt werkende installatie staat of valt met een correcte afregeling.

Efficiënt betekent niet te warm en niet te koud, maar toch comfortabel.

De buitenvoeler en de thermostaat spelen hierin en belangrijke rol. Door de buitenvoeler weet de ketel hoe koud of warm het buiten precies is, de thermostaat vraagt – op basis van de instellingen – aan de ketel de vereiste warmte op, en dit op het tijdstip dat we dat wensen.

De thermostatische kranen op hun beurt bepalen waar, hoe warm het mag zijn. Ze regelen de warmwatertoevoer in functie van de gevraagde temperatuur. Ze sluiten zichzelf af als de gevraagde temperatuur bereikt is. Handig en zuinig op slaapkamers waar het niet zo warm hoeft te zijn als in je leefkamer.

Een goed doordachte regeling in functie van je leefpatroon, dit wil zeggen: kunnen beschikken over de warmte die je nodig hebt op de momenten van je aanwezigheid, betekent een besparing in de brandstofkosten ten aanzien van een klassieke installatie, zonder daarbij aan comfort te moeten in te boeten.