Tip 15 – Verwarmen: spring verstandig om met elektriciteit

Handig, maar duur: 2 adjectieven die perfect bij de omschrijving van elektriciteit passen. Handig, omdat je de stekker maar in het stopcontact hoeft te steken en je ontvangt stroom. Maar elektriciteit is ook duur, omdat het veel energie kost om stroom op te wekken en om hem te transporteren.

Vandaar dat verwarmen met elektriciteit niet het beste idee is. Bovendien halen moderne verwarmingstoestellen op aardgas en stookolie zeer hoge rendementen zodat ze zuiniger zijn.

Warmte-productie

Het produceren van warmte, en het onttrekken van warmte, kost veel energie. Hiervoor gebruik je best de goedkoopste energie. Gas of stookolie gebruik je best voor toestellen die warmte of warm water moeten produceren. Bovendien: de beste koks koken op gas…

Vaatwastoestellen en wasmachines die rechtstreeks warm water gebruiken van de zonnecollector of van de gasboiler worden wellicht de nieuwe trend. Je spaart er immers de dure elektrische opwarming van het water door de vaatwasser of de wasmachine zelf mee uit. Ook droogkasten kunnen op aardgas werken, maar deze zijn (nog) duur en omslachtig om te installeren, en ze zijn nauwelijks vindbaar op de particuliere (Belgische) markt.

Licht-productie

Lamptechnologie heeft de laatste 10 jaar een regelrechte revolutie ondergaan. Gloeilampen, TL-lampen, halogeenlampen, spaarlampen, ledlampen,… Voor een fractie van de energie van vroeger produceer je nu het zelfde licht tegen een veelvoud van de levensduur van je lamp. Gloeilampen van vroeger produceerden vooral veel warmte, nu geven led-lampen licht.