Tip 18 – Zuinig met warm water

Het gehele jaar door gebruiken we warm water. Ongeveer 10% van het energieverbruik in een woning gaat naar de productie van warm water. Gemiddeld hebben we, per persoon en per dag, 20 tot 40 liter warm water van 60° nodig. Daarvan kan de zon de helft leveren. De EPB-berekening van je woning houdt rekening met de lengte van je warmwaterleidingen en met de manier waarop je het water verwarmt. Het gebruik van een zonneboiler bespaart algauw enkele E-peil-punten.

Water verwarmen met zonnewarmte

Een zonneboiler zet zonnestraling om in warmte. Het geheel bestaat uit een collector, warmtetransportleidingen en een voorraadvat. Bij gebrek aan zonlicht, zorgt de na-verwarming van de installatie voor voldoende warm water.

Klassiek maar zuinige toestellen

Ook je centrale verwarmingsketel kan een voorraadvat water warm houden. Gezien het water steeds op temperatuur gehouden wordt is dit minder zuinig dan doorstroomgeisers. Die verwarmen water op het ogenblik dat je het nodig hebt. Bij nood aan veel warm water kan je geconfronteerd worden met een te klein debiet van de doorstromer. Boilers kan je ook rechtstreeks met elektriciteit of gas verwarmen, waarbij die op elektriciteit het goedkoopste zijn in aanschaf, maar duur in verbruik. Bijkomend nadeel is dat, als je voorraadvat warm water volledig leeg is, het lang duurt vooraleer de boiler weer volledig is opgewarmd.

Warm water besparen

Eenmaal de zonneboiler geplaatst kan je best maximaal gebruik maken van de geleverde energie of het beschikbare warm water. Vaatwasmachines en wasmachines kan je tegenwoordig aansluiten op de warmwaterkraan, douches verbruiken 3x minder warm water dan een gevuld bad, spaardouchekoppen 6x minder.

In het ontwerp van je woning zorgen wij er steeds zoveel als mogelijk voor dat de centrale verwarmingsketel en/of boiler dicht bij je keuken en badkamer staat, dat zorgt immers voor korte warm waterleidingen, waardoor je snel warm water hebt bij het openen van de kraan en niet te veel warm water in leidingen staat af te koelen.