Tip 20 – Zuinig met materiaal

Het aanbod aan bouwmaterialen is heel divers. Als je (ver)bouwt moeten er nogal wat materialen gekozen worden. De meeste daarvan vermelden diverse keurmerken of labels, naast de normen waaraan ze moeten voldoen.

Labels en normen garanderen de kwaliteit van de materialen. Het materiaal moet dus voldoen voor wat het geproduceerd is en moet correct worden ingezet. Zo mag een isolatieplaat uit het beste materiaal gemaakt zijn, als ze niet vakkundig geplaatst is, zal ze niet goed isoleren. In die zin heeft het zelfs geen zin meer of dikkere isolatie te voorzien.

Het zelfde geldt voor onderhoud. De prestaties van materialen en uitrusting gaat verloren bij gebrekkig onderhoud.

Technische kwaliteitsgaranties

De vermelding van het Benor-keurmerk (Belgische norm) is de bewijs van het slagen voor de doorstane technische proeven.  Het ATG-label (Algemene Technische Goedkeuring) is de geschiktheidsverklaring voor een bepaalde toepassing. Terwijl de CE-markering de Europese bouwproductrichtlijn is.

Ecologische kwaliteitsgaranties

Het meest gekend is hier het FSC-label dat garandeert dat je hout afkomstig is van duurzaam bosbeheer. Ook het Duitse Blauwe Engel-label is zeer gekend als duurzaamheidsbewijs voor apparatuur. Het VIBE-label is zeer gekend als kwaliteitsgarantie voor materialen en technieken voor de bio-ecologische gebouwen.